Li-Fraumeni Sendromu

Diğer İsimler: Li ve Fraumeni Sarkoma ailesi sendromu; SBLA sendromu (Sarkom, Meme, Lösemi ve Adrenal Bezi); LFS1; Li Fraumeni sendromu

Kategoriler: Konjenital ve Genetik Hastalıklar; Endokrin Hastalıkları; Kalıtsal Kanser Sendromları; Sinir Sistemi Hastalıkları; Nadir Kanserler

Bu hastalık altında gruplandırılmıştır: Ailesel meme kanseri

Genel Bilgi

Li-Fraumeni sendromu (LFS), çeşitli nadir görülen kanser türlerine karşı kalıtsal bir ailevi yatkınlıktır. Bu TP53 olarak bilinen bir tümör baskılayıcı genindeki bir değişiklik (mutasyon) nedeniyledir. Gen tarafından üretilen ortaya çıkan p53 proteini hasar görmüştür (veya başka şekilde işlev görmez hale getirilmiştir) ve kötü huylu tümörlerin gelişmesini önlemeye yardımcı olamamaktadır. Çocuklar ve genç yetişkinler, özellikle yumuşak doku ve kemik sarkomları, meme kanseri, beyin tümörleri, adrenokortikal karsinom ve akut lösemi olmak üzere birçok kansere karşı hassastır. LFS hastalarında görülen diğer kanserler gastrointestinal kanserleri ve akciğer, böbrek, tiroid ve derinin yanı sıra gonadal organlardaki (yumurtalık, testis ve prostat) kanserleri içerir.

TP53 gen mutasyonu olan herkesin mutlaka kanser geliştirmeyeceğini, ancak risklerin genel popülasyonda olduğundan çok daha yüksek olduğunu not etmek önemlidir. LFS tanısı kritik öneme sahiptir, bu nedenle etkilenen ailelerin erken kanser teşhisi için tarama yapmanın yanı sıra uygun genetik danışmanlık alması da mümkündür.

İşaretler ve Belirtiler

Birinin LFS’de öne çıkan kişisel veya aile kanser öyküsü varsa, LFS’den şüphelenilebilir. Ek olarak, klinisyenleri LFS tanısı potansiyeli konusunda uyarması gereken sendromun karakteristik olan bazı nadir kanserleri vardır. Çoklu çocukluk çağı kanserli hastalar veya aileleri veya adrenokortikal veya koroid pleksus karsinoması gibi spesifik nadir kanserler, uygulayıcıları LFS gibi kalıtsal bir kanser sendromu potansiyeli konusunda uyarmalıdır. Her ne kadar kalıtsal bir kanser sendromu olarak tanımlanmasına rağmen, tüm doktorlar LFS teşhisinin farkında değildir.

LFS ile en yakından ilişkili kanserler (çekirdek kanserler):

• Yumuşak doku sarkomu

• Osteosarkom

• Meme kanseri

• Beyin ve CNS tümörleri (glioma, koroid pleksus karsinomu, SHH alt tipi medulloblastom, nöroblastom)

• Adrenokortikal karsinom

• Akut lösemi

Diğer kanserler de görülebilir, ancak riskler çekirdek kanserlere göre daha düşüktür:

• Akciğer adenokarsinomu

• Melanom

• Gastrointestinal tümörler (kolon, pankreas gibi)

• Böbrek

• Tiroid

• Gonadal germ hücreleri (yumurtalık, testis ve prostat gibi)

LFS’li bireyler, 40 yaşına kadar kansere yakalanma oranının yaklaşık % 50’sine ve 60 yaşına kadar yüzde 90’a ulaşma ihtimaline sahipken, kadınlar belirgin bir şekilde artan meme kanseri riskinden dolayı yaşamları boyunca kanser riski % 100’dür. LFS’li birçok kişi yaşamları boyunca iki veya daha fazla primer kanser geliştirir.

Nedenleri

CHEK2 ve TP53 genleri, Li-Fraumeni sendromu ile ilişkilidir.

Li-Fraumeni sendromlu tüm ailelerin yarısından fazlası TP53 geninde mutasyon geçirmiştir. TP53, bir tümör baskılayıcı gendir, yani normalde hücrelerin büyümesini ve bölünmesini kontrol etmeye yardımcı olduğu anlamına gelir. Bu gendeki mutasyonlar, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine ve tümör oluşturmasına izin verebilir. Diğer genetik ve çevresel faktörlerin de TP53 mutasyonu olan kişilerde kanser riskini etkilemesi muhtemeldir.

Li-Fraumeni sendromu ve Li-Fraumeni benzeri sendromu karakteristik kanserli birkaç ailede TP53 mutasyonu yoktur, ancak CHEK2 geninde mutasyon vardır. TP53 geni gibi, CHEK2 de bir tümör baskılayıcı gendir. Araştırmacılar CHEK2 mutasyonlarının gerçekte bu koşullara neden olup olmadığından emin değiller veya yalnızca belirli kanser risklerinin artmasıyla (meme kanseri dahil) ilişkilendirdiler.

Miras

Li-Fraumeni sendromu (LFS), otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır. Bu, bir kişinin sadece her hücrede sorumlu genin bir kopyasında LFS’ye sahip olması için bir değişikliğe (mutasyona) ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda, etkilenen bir kişi etkilenen bir ebeveynin mutasyonunu devralır. Diğer durumlar, gendeki yeni (de novo) mutasyonlardan kaynaklanabilir; bu vakalar ailelerinde düzensizlik öyküsü olmayan kişilerde görülür. LFS’li bir kişinin, değiştirilen gen boyunca çocuğuna geçmesiyle her hamilelikte% 50 ihtimal vardır.

Görülme sıklığı

Li-Fraumeni’nin tam prevalansı bilinmemektedir. ABD’deki Li-Fraumeni sendromu hastalarının bir kaydı, 64 aileden yaklaşık 400 kişinin bu rahatsızlığa sahip olduğunu göstermektedir.

Teşhis

Genetik veya nadir bir hastalık için tanı koymak genellikle zor olabilir. Sağlık uzmanları tipik olarak bir tanı koymak için bir kişinin tıbbi geçmişine, semptomlarına, fizik muayenesine ve laboratuvar test sonuçlarına bakar. Aşağıdaki kaynaklar bu durum için teşhis ve test ile ilgili bilgi sağlar. Teşhis konması hakkında sorularınız varsa, bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Test Kaynakları

Genetik Test Kayıt Defteri (GTR), bu durum için genetik testler hakkında bilgi sağlar. GTR için hedef kitle, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve araştırmacılardır. Genetik test hakkında özel soruları olan hastalar ve tüketiciler bir sağlık kuruluşu veya genetik uzmanı ile irtibata geçmelidir.

Standart Terapiler

Tedavi

Şu anda, LFS veya germline TP53 gen mutasyonu için standart bir tedavi yoktur. Bazı istisnalar dışında, LFS’li kişilerdeki kanserler, diğer hastalardaki kanserler ile aynı şekilde tedavi edilir, ancak araştırmacılar LFS’de yer alan kanserleri en iyi nasıl yönetebileceği ile ilgili araştırmalara devam eder.

Araştırmalar, LFS’li bireylerin radyasyona bağlı kanserler için yüksek risk olarak göründüğünü, bu nedenle radyoterapinin kullanımına dikkatle yaklaşılması gerektiğini belirtti. Bu nedenle, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve iyonlaştırıcı radyasyonu içeren diğer tanı teknikleri sınırlı olmalıdır. Bununla birlikte, faydalar risklerden ağır basarsa radyasyon terapisinden kaçınılmamalıdır.

LFS ile yaşayanlar, bir dizi farklı kanserin gelişimine duyarlı olduklarından, bireyler güneşten korunma ve tütün ürünlerinden kaçınma gibi sağlıklı bir yaşam tarzı için basit önlemler almalarını sağlamalı.

Erken kanser tespitinin genel sağkalımı büyük ölçüde artırabileceği ve LFS tanısı konan kişilerin önleyici taramaya uyması gerektiği yaygın olarak kabul edilmiştir. LFS araştırmacıları, onkologları ve genetik danışmanlarından oluşan uzman bir panel, Li-Fraumeni sendromunun tanımına uyan hastalar için tüm vücut MRG taramasını kullanan gözetim önerileri yayınladı. Bu, LFS teşhisi konulduktan hemen sonra yapılmalıdır. Kısaca, tarama önerileri şunları içermektedir:

Çocuklar

• Genel değerlendirme

o Her 3-4 ayda bir fiziksel muayeneyi tamamlayın

o Tıbbi kaygılar için birinci basamak hekimi ile hızlı değerlendirme

• Adrenokortikal karsinom

o Her 3-4 ayda bir karın ve pelvis ultrasonu

o Yetersiz ultrason durumunda, her 3-4 ayda bir kan testleri

• Beyin tümörü

o Yıllık beyin MRG (kontrastlı ilk MRG – daha sonra önceki MRG normal ve yeni bir anormallik yoksa kontrastsız)

• Yumuşak doku ve kemik sarkomu

o Yıllık tüm vücut MRG

Yetişkinler

• Genel değerlendirme

o Her 6 ayda bir fiziksel muayeneyi tamamlayın

o Tıbbi kaygılar için birinci basamak hekimi ile hızlı değerlendirme

•Meme kanseri

o Meme farkındalığı (18 yaş ve üstü)

o Yılda iki kez klinik meme muayenesi (20 yaş ve üstü)

o Yıllık meme MRG taraması (20-75 yaş arası) – ideal olarak, yıllık tüm vücut MRG’si ile dönüşümlü olarak (her 6 ayda bir tarama)

o Risk azaltıcı bilateral mastektomi düşünün (Ultrason ve mamografi kullanımının kullanılmadığını unutmayın)

• Beyin tümörü (18 yaş ve üstü)

o Yıllık beyin MRG (kontrastlı ilk MRG – daha önceki MRG normal ise kontrastsız)

• Yumuşak doku ve kemik sarkomu (18 yaş ve üstü)

o Yıllık tüm vücut MRG

o Her 12 ayda bir karın ve pelvis ultrasonu

• Gastrointestinal kanser (25 yaş ve üstü)

o 2-5 yılda bir üst endoskopi ve kolonoskopi)

• Melanom (18 yaş ve üstü)

o Yıllık dermatolojik muayene

Ayrıca, meme kanserinin 20 yaşında veya civarında ortaya çıkmış olduğu aileler için farkındalık ve tarama bilinen en erken başlangıç ​​yaşından 5 ila 10 yıl önce düşünülebilir. Aynısı gastrointestinal kanserler için de önerilmektedir. Ailede gastrointestinal kanserin bilinen en erken başlangıcından 5 yıl önce taramayı düşünün.

 Araştırma Terapileri

İşlevsel olmayan TP53 proteinini yeniden etkinleştirmek veya değiştirmek için küçük moleküllü ilaçları kullanan çok sayıda strateji aktif olarak çalışılmaktadır, ancak henüz LFS hastaları ile yapılan klinik çalışmalarda araştırılmamıştır.

Bir Uzman Bulun

Tıbbi yardıma ihtiyacınız olursa, bu hastalıkta deneyimi olan doktorları veya diğer sağlık profesyonellerini arayabilirsiniz. Bu uzmanları savunma kuruluşları, klinik deneyler veya tıbbi dergilerde yayınlanan makaleler aracılığıyla bulabilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki bir üniversite veya üçüncül tıp merkezi ile iletişim kurmak isteyebilirsiniz, çünkü bu merkezler daha karmaşık vakalar görmeye ve en son teknoloji ve tedavilere sahip olma eğilimindedir.

Bölgenizde bir uzman bulamıyorsanız, ulusal veya uluslararası uzmanlarla iletişim kurmayı deneyin. Sizi, bildiği birisine konferanslar veya araştırma çalışmaları yoluyla yönlendirebilirler. Bazı uzmanlar, sizinle ilgilenmek için seyahat edemiyorsanız, telefonla veya e-posta yoluyla sizinle veya yerel doktorlarınızla görüşmek isteyebilir.

Sağlık Kaynakları

Genetik konusunda uzmanlaşmış bir tıp uzmanı bulmak için, doktorunuza sevk isteyebilir veya kendiniz için arama yapabilirsiniz. Çevrimiçi dizinler Amerikan Tıbbi Genetik Koleji ve Ulusal Genetik Danışmanlar Birliği tarafından sağlanmaktadır. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, bir GARD Bilgi Uzmanı ile iletişime geçin. Ayrıca Genetik Danışma’dan Genetik danışmalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaynaklar: