KAUFMAN OCULOCEREBROFACİAL SENDROM

Genel Bilgi

Kaufman oküloserebrofasiyal sendrom, göz problemleri(okülo), zihinsel engellilik(cerebro) ve belirgin yüz özellikleri (fasiyal) paterni ile karakterize bir hastalıktır. Psikomotor gerilik, mikrosefali, yükselen palpebral fissürler, göz anormallikleri (mikrokornea, şaşılık, miyopi, optik atrofi), yüksek kavisli damak, preauriküler cilt ekleri ve respiratuar solunum sıkıntısı ile karakterizedir. Yaklaşık 10 vakada tarif edilmiştir. Diğer anomaliler de olabilir: uzun ince el ve ayaklar, belirsiz genital organlar, hipertelorizm vb. Otozomal resesif kalıtım şekli en muhtemel görünmektedir.

Genetik Değişiklikler/Etken Faktörler

Kaufman oküloserebrofasiyal sendrom, UBE3B genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen, ubikuitin proteazom sisteminde rol oynayan ve istenmeyen proteinleri parçalayan,hücre makinesi olan bir proteinin yapımını sağlar. UBE3B proteininin parçalanmasını sağladığı spesifik proteinler bilinmemektedir, ancak araştırmalar, UBE3B’nin sinir sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi ve diğer organ ve dokularda doğumdan yetişkinliğe kadar işlev gördüğünü göstermektedir. Kaufman oküloserebrofasiyal sendromuna neden olan UBE3B gen mutasyonlarının, düzgün çalışamayan veya dengesiz olan ve hızla parçalanan anormal bir UBE3B proteini ile sonuçlandığı düşünülmektedir. Bu proteinin fonksiyonunun kaybolması muhtemelen hücrelerin bazı gereksiz proteinleri elimine etmesini önler, bu da beynin, gözlerin ve vücudun diğer bölümlerinin gelişimi ve işleviyle ilgili problemlere neden olur.

Belirti ve Semptomlar

Kaufman okuloserebrofasiyal sendromlu bireylerin çoğu, alışılmadık derecede küçük baş boyutuna (mikrosefali) ve yapısal beyin anormalliklerine sahiptir.

Etkilenen bireyler kas tonu zayıflığına(hipotoni) sahiptir ve yürüme gibi motor beceri gelişimleri gecikmiştir. Zihinsel engellilik şiddetli veya derindir. Etkilenen bireylerin çoğu asla konuşma kabiliyeti kazanmaz.

Zihinsel engellilik şiddetli veya derindir. Etkilenen bireylerin çoğu asla konuşma kabiliyeti kazanmaz.

Göz anormallikleri ve görme üzerindeki etkileri, Kaufman oculocerebrofacial sendromlu kişiler arasında değişmektedir.

Hatalığı olan bazı kişiler anormal derecede küçük veya kötü gelişmiş gözler(mikroftalmi), gözü kaplayan açık ön kısmın küçük ve anormal biçimde kavisli olması (mikrokornea), gözü oluşturan yapılarda eksik doku parçaları olması(kolobom), veya gözler ve beyin arasında sinyal taşıyan sinirlerin az gelişmişliği (optik sinir hipoplazisi) gibi bozukluklara sahiptir. Aynı doğrultuya bakmayan gözler(şaşılık), miyop, hipermetrop veya içe doğru dönmüş göz kapağı(entropion) da oluşabilir.

Kaufman oculocerebrofacial sendromlu bireyler tipik olarak yüz özelliklerinin karakteristik bir örneğine sahiptir. Bu özellikler yüksek kavisli kaşlar, gözlerin iç köşeleri arası artmış mesafe(telekantus), göz açıklığında darlık(blefarofimozis), gözün iç kısmında deri kıvrımları, düşük göz kapağı(pitozis)ve gözlerin dış köşelerinin yukarı dönüklüğüdür(yükselen palpebral fissürler).

Küçük loblu ve düşük yerleşimli kulaklar, ciltte veya kulağın ön kısmında ekler(preauricular tags) kulak anormalikleri arasındadır. Burun dar bir köprüye, geniş bir tabana ve aşağı doğru değil öne doğru açılan burun deliklerine sahiptir. Etkilenen kişilerde yanaklar düz olabilir, burun ve üst dudak (philtrum) arasında alışılmadık derecede uzun ve pürüzsüz bir boşluk, dar bir ağız ve anormal küçük bir çene (mikrognati) gözlenir.

Bu bozukluğu olan kişilerde oluşabilecek diğer belirti ve semptomlar arasında kısa boy, işitme kaybı ve kalp, solunum yolu, gastrointestinal sistem, böbrek, cinsel organ veya iskeletin anormallikleri olabilir. Etkilenen bireyler yetişkinliğe kadar yaşayabilir; bununla birlikte, ortalama yaşam süresi, bu hastalığa yakalanan az sayıda insan nedeniyle bilinmemektedir.

Genetik Görülme Sıklığı

Kaufman oküloserebrofasiyal sendromun prevalansı bilinmemektedir. Tıp literatüründe en az 14 etkilenmiş birey tanımlanmıştır.

Prevelans: <1 / 1 000 000

Kalıtım Paterni/Deseni

Bu durum otozomal resesif bir kalıtsal kalıtımla ifade edilir, yani her bir hücredeki genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak onlar genellikle durumun belirtileri ve semptomlarını göstermezler.

Hastalıkla İlişkili Genler

  • UBE3B – ubiquitin protein ligase E3B
  • Bu genin diğer isimleri:
  • BPIDS
  • HECT-type ubiquitin transferase E3B
  • KOS
  • ubiquitin-protein ligase E3B isoform 1
  • ubiquitin-protein ligase E3B isoform 3

Hastalığın Diğer İsimleri

  • blepharophimosis-ptosis-intellectual disability syndrome
  • BPIDS
  • KOS
  • oculocerebrofacial syndrome, Kaufman type

Kaynaklar

https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php
https://ghr.nlm.nih.gov/condition
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases