BLT SENDROMU

Genel Bilgi

BLT(Brain-Lung-Thyroid) Sendromu, bebeklik döneminde nörolojik rahatsızlıklar, hipotiroidizm ve solunum problemleri ile başlayan nadir hareket bozukluğudur. yüzde, gövdede ve uzuvlarda istemsiz ani hareketler(kore); uzuvlarda kıvranma(atetoz); ve diğer hareket problemleri ile ilişkilidir. BLT sendromlu bireylerde, koordinasyon hareketlerinde zorluk (ataxia), kas seğirmeleri (miyoklonus) ve istemsiz kas sıkışmalarından kaynaklı burulma ve tekrarlı hareketler (distoni) gibi farklı anormallikler olabilir. semptomların şiddeti ve kapsamı aileler içerisinde bile geniş çaplı değişkenlik gösterir. Tedavi, hipotiroidizm için tiroid yerine koyma tedavisi uygulanırken, kore hastalığı için levodopa ve tetrabenazin içerebilir. Solunum rahatsızlığı semptomları ve interstisyel akciğer hastalığının da tedavi edilmesi gerekmektedir. otozomal dominant şekilde aile içinde hastalık aktarılmaktadır.

BLT, NKX2-1 rahatsızlıklarından, spektrumun son başlarında iyi huylu kalıtsal kore hastalığı ile birlikte en ağır şekilde görülmektedir.

Genetik Değişiklikler ve Etken Faktörler

BLT Sendromuna, tiroid transkripsiyon faktörü 1 geninde(NKX2-1/TITF1; 14q13.3) oluşan mutasyonlar sebep olmaktadır.

Belirti ve Semptomlar

Normal olmayan kardiyak septumu ve morfolojisi, astım, uykusuzluk, kas koordinasyon bozukluğu, atrial kapakçıkta bozulma, otozomal dominant kalıtım, koreoatetoz, kompanse hipotiroidizm, konjenital hipotiroidizm, doğumdan itibaren kalıtsal olarak başlayan bozukluklar, yürüme güçlüğü, kelimeleri söylemede güçlük çekme, kaslarda gevşeklik, kas kasılmasında azalma, motor nöronların beyine sinyal iletiminde gecikme, tiroid uyarıcı hormonun seviyesinde yükselme, kas hipotonisi,  yenidoğan solunum güçlüğü, tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonları, solunum güçlüğü, ventriküler septal bozukluk.

Genetik Görülme Sıklığı

Yaygınlığı belli olmamakla birlikte literatürde günümüze kadar 50 vaka kayıt edilmiştir.

Kalıtım Paterni

BLT Sendromu otozomal dominant yolla kalıtılır; her hücrede değişen genin tek kopya halinde bulunması hastalığın ortaya çıkması için yeterlidir. Çoğu hasta birey değişen geni hastalığa yakalanmış bir aile üyesinden almaktadır. BLT sendromlu bir bireyin her çocuğu değişen geni %50 bir oranla elde edebilir.

Teşhis Yöntemleri ve Tedaviler

Teşhis, beslenme zorluğu, uzun süreli sarılık veya büyük fontaneller gibi açık hipotiroidizmin klinik sunumundan ziyade yenidoğan taramasına dayanır. Konjenital hipotiroidizm birçok ülkede sistematik olarak taranmaktadır ve nörolojik veya solunum problemleriyle birlikte bulunduğunda NKX2-1 kusurları şüphesini arttırmaktadır. BLT tanısı klinik gözlemlere dayanır. Serebral MRG, hastaların yaklaşık% 20’sinde (örn. Disgenetik bazal ganglionlar veya serebral atrofi) malformasyonlar gösterebilir. Beyin-akciğer-tiroid sendromunun teşhisi, NKX2-1 genindeki mutasyonları gösteren genetik testlerle doğrulanır.

Konjenital hipotiroidizm tedavisi uluslararası kullanım dozuna göre yaşam boyu süren levotiroksin ilacı ile gerçekleştirilir (Başlangıç dozu 10-15 mcg / kg / gün). Kompanse hipotiroidi/hipertirotropinemi tedavisi mümkün olan en kısa sürede değerlendirilmelidir. IRDS hastaları belirli süreç içinde en fazla birkaç haftalık mekanik ventilasyona ihtiyaç duyarlar. BLT sendromu için henüz kanıtlanmış kesin bir tedavi seçeneği yoktur.

Hastalıkla İlişkili Gen

NKX2-1

Hastalığın Diğer İsimleri

Akciğerle ilgili işlevsel bozuklukla birlikte veya tek başına koreoatetoz ve konjenital hipotiroidizm; Yenidoğana ait solunum sıkıntılı koreoatetoz hipotiroidizm sendromu; CAHTP; BLT sendromu.

Kaynaklar

1) https://www.omim.org/

2) https://rarediseases.info.nih.gov/diseases
3) https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php
4) https://ghr.nlm.nih.gov/condition
5)https://rarediseases.org/for-patients-and-families/information-resources/rare-disease-information/