ALAGİLLE SENDROMU

Hastalığın Diğer İsimleri

  • Alagille-Watson sendromu
  • arteriohepatik displazi
  • periferik pulmoner darlığı olan kolestaz
  • sendromik safra kanalı azlığı

Genel Tanı

Alagille sendromu, genellikle 5 ana klinik anormallik ile birlikte kolestaz, kalp hastalığı, iskelet anormallikleri, oküler anormallikler ve karakteristik bir yüz fenotipi ile tanımlanmış otozomal dominant bir hastalıktır. Kolestaz, safra kanallarındaki bazı rahatsızlıkların doğrudan bir sonucudur. Hastaların yaklaşık% 39’unda böbrek rahatsızlığı görülür, özellikle renal displazi vardır. Ek semptomlar arasında kalp üfürümleri, konjenital kalp kusurları, vertebral (sırt kemiği) farklılıkları, normalde gözdeki korneayı (arka embriyotokson) hizalayan halkanın kalınlaşması ve ayırt edici yüz özellikleri bulunur. Alagille sendromlu çoğu insanda JAG1 geninin bir kopyasında mutasyonlar vardır. Hastaların küçük bir yüzdesi (yüzde 1’den az) NOTCH2 geninde mutasyonlara sahiptir. Bu mutasyonlar otozomal dominant özellikler olarak miras alınır, ancak vakaların yaklaşık yarısında mutasyon bireyde yeni bir değişiklik (“de novo”) olarak ortaya çıkar ve bir ebeveynden miras alınmaz. ALGS’nin şu anki tahmini insidansı cinsiyet açısından hiçbir fark olmaksızın 1: 30.000 ile 1: 45.000 arasındadır.

Hastalığın Semptonları

Alagille sendromunun semptomları ve şiddeti, aynı ailenin üyeleri arasında bile bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişebilir. Bazı bireyler, neredeyse fark edilmeyecek hafif bir bozukluğa sahip olabilir; diğer bireylerde potansiyel olarak hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilecek ciddi bir hastalık şekli olabilir. Etkilenen bireylerin aşağıda tartışılan semptomların hepsine sahip olmayabileceğini belirtmek önemlidir. Etkilenen bireyler, özel vakaları, ilişkili semptomları ve genel prognozu hakkında doktorları ve tıbbi ekipleriyle konuşmalıdır. Alagille sendromu, karaciğer, kalp, gözler, iskelet, böbrekler ve vücudun diğer organ sistemlerindeki anormalliklerle ilişkili olabilir. Alagille sendromunun ana bulgusu, yaşamın ilk üç ayında sıklıkla ortaya çıkan karaciğer hastalığıdır. Bununla birlikte, hafif karaciğer tutulumu olan bireylerde, daha sonraki yaşamda tanı konulamayabilir. Alagille sendromunda karaciğer hastalığı, varsa, sarılık veya hafif kolestazdan şiddetli, potansiyel olarak karaciğer yetmezliğine neden olabilecek ciddi, ilerleyici karaciğer hastalığına kadar değişebilir. Safra kanallarının sayısının azalması nedeniyle, Alagille sendromlu bireyler genellikle yaşamın ilk dört ayında sarılık ve kolestaz geliştirebilir. Kolestaz, karaciğerden safra akışının azalması veya engellenmesi anlamına gelir. Kolestaz, cildin ve gözlerin beyazlarının sararmasına (sarılık), cildin yüzeyinin hemen altında yoğun, soluk renkli dışkılar, koyu renkli idrar, yağlı yaralar veya şişliklere (ksantomlar) neden olabilir ve anormal genişlemiş karaciğer (hepatomegali) ve / veya genişlemiş dalak (splenomegali). Vücut yağları ve yağda çözünen vitaminleri (A, D, E ve K vitaminleri) düzgün bir şekilde ememediği için, etkilenen çocuklar da büyüme eksiklikleri ve gelişmede yetersizlik yaşayabilir. Yaşamsal besin maddelerinin malabsorpsiyonu ayrıca raşitizm, yumuşatılmış, zayıflamış kemikler (D vitamini eksikliği), görme sorunları (A vitamini eksikliği), zayıf koordinasyon ve gelişimsel gecikmelere (E vitamini eksikliği) ve kan pıhtılaşma sorunlarına (K vitamini eksikliği) yol açabilir.

Genetik Etkenler

Alagille sendromuna, iki genden biri olan JAG1 geni veya NOTCH2 geni mutasyonlarından kaynaklanır. JAG1 geninin mutasyonları, vakaların yüzde 88’inden fazlasında tanımlanmıştır. NOTCH2 genindeki mutasyonlar vakaların yüzde 1’inden azını oluşturmaktadır. Bu mutasyonlar otozomal dominant özellikler olarak kalıtılır. Bazı durumlarda, mutasyonlar kendiliğinden genetik değişiklik (yani yeni mutasyon) nedeniyle rastgele oluşur.

Araştırmacılar, Alagille sendromu vakalarının çoğunun, kromozom 20’nin (20p12) kısa kolunda (9) bulunan JAG1 geninin mutasyonları nedeniyle ortaya çıktığını belirlediler. Alagille sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 6-7’sinde, bireylerin JAG1 geninin tamamen silinmesi veya kaybı vardır. Bu bireyler, silinmenin ne kadar büyük olduğuna ve kromozom 20 üzerindeki diğer genlerin ne olduğuna bağlı olarak daha ciddi bir Alagille sendromu formuna sahip olabilir. Araştırmacılar, NOTCH2 geninin kromozom 1’in (1p13-p11) kısa kolunda bulunduğunu belirlediler.

Hastalığın Görülme Sıklığı

Alagille sendromu erkekleri ve kadınları eşit sayıda etkiler. Alagille sendromu insidansının genel popülasyondaki 30.000-45.000 kişide yaklaşık 1 olduğu tahmin edilmektedir. Bazı Alagille sendromu vakaları teşhis edilmemiş veya yanlış teşhis edilmiş olabilir, bu da genel popülasyonda Alagille sendromunun gerçek sıklığını belirlemeyi zorlaştırır.

Hastalığın Standart Tedavileri

Alagille sendromunun tedavisi, her bir kişide belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, gastroenterologlar, kardiyologlar, göz doktorları ve diğer sağlık uzmanlarının, çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Alagille sendromlu bireylerin kalp, karın ve böbrek anomalilerini taramak için karın ultrasonu ve bir tarama gözü (oftalmoloji) muayenesi için temel bir ekokardiyogram (kalbin ultrasonu) olması gerekir. Spesifik semptomlar, anestezi veya sedasyona gerek kalmadan çalışma boyunca oturabilecek kadar yaşlı çocuklar için başın kan damarlarının (MRI / MRA) bir tarama görüntüleme çalışması önerilir. Malabsorbsiyonu olan bireyler için vitamin ve besinlerle tamamlayıcı tedavi şarttır. Bu tedavi A, D, E ve K vitaminlerini geri yüklemeyi içerebilir. Küçük çocuklara orta zincirli trigliseritlerle formül verilebilir, çünkü bu yağ formu kolestaz olan Alagille sendromlu kişiler tarafından daha iyi emilir. Bazı durumlarda, etkilenen çocukların burundan mideye giden bir tüpten (nazogastrik tüp) veya karın duvarındaki ve midedeki küçük bir insizyonla (gastrostomi tüpü) doğrudan mideye yerleştirilen bir tüp yoluyla ekstra kalori alması gerekebilir.

Kaynakça

https://www.omim.org/entry/118450?search=Alagille%20syndrome&highlight=%28syndrome%7Csyndromic%29%20alagille