Normokalemic periodic paralysis / NormoKPP

GENEL BİLGİ:

Normokalemik periyodik paralizi (NormoKPP), epizodik kas zayıflığı atağı ile karakterize kalıtsal bir kas hastalığıdır. Başlangıçta ayrı bir durum olarak kabul edildi, ancak çoğu doktor şimdi bunu hiperkalemik periyodik paralizinin bir varyantı olarak görüyor. Hiperkalemik periyodik paralizisi olan kişiler atak sırasında potasyum seviyelerini arttırmışlardır; Normokalemik formu olan insanlar, zayıflık sırasında potasyum seviyelerinde herhangi bir değişiklik yaşamaz, ancak çoğu, potasyum verildiğinde zayıflar. Çalışmalar, durumun her iki formunun da SCN4A genindeki mutasyonlardan kaynaklandığını ve otozomal dominant bir şekilde kalıtıldığını göstermiştir. Tedavinin amacı, akut semptomları hafifletmek ve daha ileri atakları önlemektir.

Normokalemik Periyodik Paraliziye Bağlı İlk 20 Hastalığın Grafik Ağı;

Görsel kaynakhttps://www.malacards.org/card/normokalemic_periodic_paralysis

 

GENETİK DEĞİŞİKLİKLER / ETKEN FAKTÖRLER:

Retrospektif klinik ve moleküler analiz, çoğu normoKPP familyasının, kas-spesifik sodyum kanalı geninin (SCN4A) mutasyonuna bağlı olarak aslında bir çeşit hiperkalemik periyodik paralizi (hiperPPP) olduğu şüphelerini doğrulamıştır. Bununla birlikte, Poskanzer ve Kerr (Poskanzer DC, Kerr DNS) tarafından tarif edilen orijinal normoKPP familyası. Normokalemili ve sodyum klorüre olumlu yanıtı olan üçüncü bir periyodik paralizi türü. SCN4A’nın Met1592Val mutasyonunu, bu orijinal normoKPP ailesinin etkilenen bir soyundan aldık. Bu bulmacanın son parçası: normoKPP aslında bir hyperKPP çeşididir ve belirgin bir bozukluk değildir.

 

BELİRTİ VE SEMPTOMLAR:
SCN4A geninde p.Thr704Met mutasyonu, iskelet kası içindeki sodyum kanalında meydana gelir ve yavaş aktivasyon sürecine müdahale ederek kasılmadan sonra kas iyileşmesini önleyerek felce neden olur. Mutasyon, kas atrofisine, kronik progresif miyopatiye ve atak sıklığına bağlı kalıcı zayıflığa yol açabilecek ciddi hastalıklarla ilişkilidir.

Kol ve bacaklarda aniden gelişen genellikle ağrısız, his ya da kas gücü kaybı en belirgin şikayettir. Şikayetler 2-36 saat süreyle devam eden ataklar halinde gelişebilir. Hastalarda tipik olarak ekstremite kaslarında simetrik güçsüzlük görülmektedir, solunum ve yüz kasları nadiren tutulmaktadır. Normokalemik periyodik paralizide, Nöbetler sırasında serum potasyumunda belirli bir değişiklik yoktur. Fakat bu sıkıntılarda, sodyum uygulamasına klinik olarak çok iyi cevap vermektedir.

 

GENETİK GÖRÜLME SIKLIĞI:

Periyodik paraliziler, sıklıkla serum potasyum seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanan periyodik kas zayıflığına neden olur.
Primer periyodik paralizi üç tipe ayrılır:
1. hipokalemik PP,
2. hiperkalemik PP ve
3. normokalemik PP.

 

KALITIM PATERNİ / DESENİ:
Nadir görülen bir genetik hastalık olan normokalemik periyodik paralizi, otozomal dominant şekilde kalıtsal olur. Periyodik paralizi vakaları, 100binde 1 olabildiği gibi, bunun çeşitlerinden biri olan Normokalemik periyodik paralizi, 1milyonda 9-10 kişide görülmekte olup, teşhis-tanı sayısı çok azdır. Tanı konulan hastanın aile üyelerinde benzer şikayetler kaydedilmiştir.

 

TEŞHİS YÖNTEMLERİ VE TEDAVİLERİ:

Normokalemik Periyodik paraliziyi anlamada çok ilerleme kaydedilmesine rağmen, şu anda tedavi konusunda bir fikir birliği yoktur ve etkili tedavi seçenekleri sınırlıdır. Ayrıca, pek çok uzmanın normokalemik periyodik paralizi farklı bir durum olarak görmediği için muhtemel (hiperkalemik periyodik paralizinin bir varyantı olduğu düşünülmektedir), tıbbi literatürde nadir görülen bu özel varyasyona ilişkin çok az bilgi bulunmaktadır.

Yayınlanan sınırlı araştırma, karbonik asit anhidraz inhibitörlerinin periyodik paralizilerde atak sıklığını ve şiddetini azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, hangisinin karbonik asit anhidraz inhibitörlerinin (diklorfenamid veya asetazolamid) daha etkili olduğu veya daha az yan etkisi olduğu konusunda yeterli bilgi yoktur. [8]

Uzmanlar genellikle etkilenen bireylerin yaşam tarzı ve diyet değişikliği ile atak tetikleyicilerinden kaçınmaları gerektiği konusunda hemfikirdir. Hiperkalemik formdaki kişilerin, karbonhidrat bakımından zengin ve potasyum bakımından düşük öğünlerde sık sık yemek yiyerek ve açlık, yorucu aktivite ve soğuğa maruz kalmaktan kaçınarak atakları önleyebileceği bildirilmiştir. Ataklar sırasında normokalemik olan bireylerin semptomları egzersiz yaparak düzelebilir.

Profilaktik hidroklorikazid, hiperkalemik PP’de atakların önlenmesinde oldukça etkili olabilir. Bununla birlikte normokalemik PP’de güvenlik ve etkinliği belirsizliğini koruyor ve ilaç bu durumlar için her zaman kullanılmıyor. Bir endişe, normokalemik PP’de hidroklorikazid tedavisi ile hipokalemi olasılığıdır. Düşük dozlarla tedavi, metabolik olumsuz etkileri azaltabilir.

 

HASTALIKLA İLİŞKİLİ GENLER:

Hiperkalemik PP ve normokalemik PP, iskelet kasındaki sodyum kanallarını kodlayan SCN4A genindeki mutasyonlarla ilişkilidir. P.Thr704Met mutasyonu, hiperkalemik PP vakalarının çoğunda ve çok sayıda normokalemik PP vakasında bulunur. Bu mutasyonun her iki hastalığa neden olabileceği belirsizliğini koruyor.

 

HASTALIĞIN DİĞER İSİMLERİ:
⁃ NormoKPP
⁃ Periodic paralysis type 3
⁃ Normokalemic PP

 

Kaynaklar:
• https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/4009/normokalemic-periodic-paralysis
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12210802
• http://www.neurologytimes.com/rare-diseases/hydrochlorthiazide-not-only-hyperkalemic-periodic-paralysis
• https://www.saglikocagim.net/periyodik-paralizi-nedenleri-belirtileri-tedavisi/