Q ATEŞİ

Genel Bilgi

Q ateşi, Coxiella Burnetii bakterisinden kaynaklanan bir hastalıktır. Genellikle keçi, koyun gibi hayvanlarda doğal olarak gözlemlenen bu bakteri, solunum veya bakteriden etkilenmiş yemekleri yiyip içerek insanlara geçebilir.

Etken Faktörler

Coxiella Burnetii bakterisinin bulaştığı hayvanlar; vucüt sıvılarıyla (doğum sırasında, dışkısıyla, sütüyle) veya hayvanın etinin yenmesiyle bakteriyi bulaştırabilir. Keneler bu hastalığın yayılmasında önemli faktörlerdir. Etkilenen hayvanlarla etkileşime geçen insanların hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir.

Figur 1

Kaynak: https://www.qfever.com.au/symptoms/

Genetik Görülme Sıklığı

Q ateşi hastalığı genetik değildir. Bakteriyel bir hastalıktır.

Belirti ve Semptomlar

Q ateşi hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hastalık, semptomsuz olabilir, aküt veya kronik olabilir.

Aküt Q hastalığında, bakteriye maruz kalındıktan sonra 2-3 hafta içerisinde semptomlar ortaya çıkar. Semptomlar arasında; ateş, yorgunluk, kas ağrıları, mide bulanması, kusma, göğüs ve karın ağrısı, üşüme, terleme, ishal, kilo kaybı ve kuru öksürük olabilir.

Hamilelerde düşük, ölü doğum, erken doğum ve bebeğin gereğinden az kiloda doğması olabilir.

Ağır vakalarda ise akciğer veya karaciğerde iltihaplanma görülebilir.

Kronik Q hastalığı, bakterinin vucüda girmesinden aylar veya yıllar sonra belirti gösterebilir. Genellikle, kalp ve damar hastalığı olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda görülür. Görülme sıklığı %5ten azdır. Semptomları en çok etkiledikleri bölgeye göre değişir, belirli bir semptomu yoktur. Uzun süreli yorgunluk, ateş hali, eklem ağrılarına sebep olabilir.

Teşhis Yöntemleri ve Tedaviler

Q hastalığının belirtileri genel olduğu için, kan tahliliyle tetkik edilmesi gerekir. Özellikle hayvanlarla temasta olan hastalara, doktor kan tahlilinin sonucunu beklemeden tedaviye başlayabilir. Antibiyotik genellikle ilk tercih edilen tedavi şeklidir.

Aküt Q hastalığı olan hastalarda, ilk üç günde antibiyotiğe başlamak en verimli olur. Antibiyotiğin cevap vermediği durumlarda anti inflamatuvar ilaçlar kullanılabilir.

Kronik Q hastalığının tedavisi daha zordur, en çok etkilenen bölgeye göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı durumlarda ameliyata başvurulması gerekli olabilir.

Hastalığın Diğer İsimleri

Q humması, Coxiella burnetii hastalığı.

Kaynaklar

https://www.cdc.gov/qfever/index.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88923/