AROMATAZ EKSİKLİĞİ

Genel Bilgi

Aromataz eksikliği, kadın cinsiyet hormonu östrojen seviyelerinin azalması ve erkek cinsiyet hormonu testosteron seviyelerinin artması ile karakterize edilen bir durumdur.

Aromataz eksikliği olan kadınlar tipik bir kadın kromozomu desenine (46, XX) sahiptir, ancak açıkça kadın veya erkek görünmeyen dış genital bölgelerle doğar (belirsiz genital bölge). Bu bireyler tipik olarak normal iç üreme organlarına sahiptir, ancak çocukluk çağının başlarında yumurtalık kistleri geliştirir, bu da yumurta hücrelerinin yumurtalıklardan salınmasını bozar (yumurtlama). Ergenlik döneminde, etkilenen kadınların çoğu meme büyümesi ve adet dönemleri gibi ikincil cinsel özellikler geliştirmez. Akne ve aşırı vücut kılı büyümesi (hirsutizm) geliştirme eğilimindedirler.

Bu duruma sahip erkekler tipik bir erkek kromozomu desenine (46, XY) sahiptir ve erkek dış genital organları ile doğarlar. Bu duruma sahip bazı erkekler cinsel dürtü, anormal sperm üretimi veya küçük veya inmemiş testisleri (kriptorşidizm) azaltmıştır.

Aromataz eksikliği ile ilişkili olarak hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilecek diğer özellikler vardır. Etkilenen bireyler, kollarda ve bacaklarda uzun kemiklerin aşırı büyümesi nedeniyle anormal derecede uzundur. Anormal kemik büyümesi, kemiklerin yavaş mineralleşmesi (gecikmiş kemik yaşı) ve kemiklerin incelmesi (osteoporoz) ile sonuçlanır, bu da az travma ile kemik kırıklarına yol açabilir. Aromataz eksikliği olan erkeklerde ve dişilerde anormal derecede yüksek kan şekeri (hiperglisemi) olabilir, çünkü vücut insülin hormonuna doğru cevap vermez. Ek olarak, aşırı kilo alımı ve yağlı bir karaciğere sahip olabilirler.

Aromataz eksikliği olan fetüslere hamile olan kadınlar, kendileri bozukluğa sahip olmasalar bile sıklıkla hafif rahatsızlık belirtileri yaşarlar. Bu kadınlar hirsutizm, akne, genişlemiş bir klitoris (klitoromegali) ve derin bir ses geliştirebilir. Bu özellikler 12 haftalık hamilelikte ortaya çıkabilir ve doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kaybolabilir.

Görsel kaynak: Endokrin sistem bezleri, https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fghr.nlm.nih.gov%2Fcondition%2Faromatase-deficiency&psig=AOvVaw2h6JAlkNh7hw_RRJmXur9l&ust=1590266679982000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMCimpqryOkCFQAAAAAdAAAAABAD

Aromatase deficiency - Genetics Home Reference - NIH

Genetik Değişiklikler /Etken Faktörler

CYP19A1 genindeki mutasyonlar aromataz eksikliğine neden olur. CYP19A1 geni, aromataz adı verilen bir enzim yapmak için talimatlar sağlar. Bu enzim, erkek cinsel gelişiminde rol oynayan androjen adı verilen bir hormon sınıfını farklı östrojen formlarına dönüştürür. Kadınlarda östrojen, doğumdan önce ve ergenlik döneminde kadınların cinsel gelişimine rehberlik eder. Hem erkeklerde hem de kadınlarda östrojen, kemik büyümesini ve kan şekeri seviyelerini düzenlemede rol oynar. Fetal gelişim sırasında aromataz, androjenleri, annenin kan akışı ve fetus arasındaki bağlantı olan plasentadaki östrojenlere dönüştürür. Plasentadaki bu dönüşüm androjenlerin kadın fetüslerinde cinsel gelişimi yönlendirmesini önler. Doğumdan sonra androjenlerin östrojenlere dönüşümü çoklu dokularda gerçekleşir.

Belirti ve Semptomlar

Aromataz eksikliğine neden olan CYP19A1 gen mutasyonları aromataz aktivitesini azaltır veya ortadan kaldırır. Fonksiyonel aromataz eksikliği, androjenleri doğumdan önce ve yaşam boyunca östrojenlere dönüştürememe ile sonuçlanır. Sonuç olarak, östrojen üretiminde bir azalma ve testosteron dahil olmak üzere androjen seviyelerinde bir artış vardır. Etkilenen bireylerde, bu anormal hormon seviyeleri kadın cinsel gelişiminde bozulmaya, sıra dışı kemik büyümesine, insülin direncine ve diğer aromataz eksikliğinin belirtilerine ve semptomlarına yol açar. Etkilenen bir fetüse hamile olan kadınlarda, plasentadaki fazla androjenler kadının kan dolaşımına geçer ve bu da geçici aromataz eksikliği belirtileri göstermesine neden olabilir.

Östrojen biyosentezini ve eylemini bozan mutasyonlu kadın ve erkeklerin fenotipleri üzerinde yapılan çalışmalar, östrojenin insanlarda fizyolojik rolleri hakkındaki bilgimizi önemli ölçüde geliştirdi. Aromataz eksikliği, CYP19A1 genindeki mutasyonların otozomal resesif kalıtımından kaynaklanır. 46, XX fetüste belirsiz genital bölgeye yol açar. Ergenlik döneminde, etkilenen kızlarda hipergonadotropik hipogonadizm vardır, ikincil cinsel özellikler gelişmez ve ilerleyen virilizasyon gösterir. Etkilenen 46, XY erkek normal erkek cinsel farklılaşma ve pubertal olgunlaşmaya sahiptir. Bununla birlikte, bu erkekler son derece uzun boyludur ve yetişkinliğe doğru lineer büyümenin devam ettiği, epifiz kapanması ve östrojen eksikliğine bağlı osteoporoz ile ösükoid oranlara sahiptir.

Genetik Görülme Sıklığı

Aromataz eksikliği prevalansı bilinmemektedir; tıbbi literatürde yaklaşık 20 vaka tanımlanmıştır.

Kalıtım Paterni / Deseni

Aromataz eksikliği, otozomal resesif bir paternde kalıtsaldır, yani her hücredeki genin her iki kopyasında mutasyonlar vardır. Otozomal resesif koşulu olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Ayırıcı tanı

Kadın hastalarda ayırıcı tanı konjenital adrenal hiperplazi içerir (bu terime bakın); erkek hastalarda östrojen direnci sendromu 46, izole 17, 20 liyaz eksikliğine bağlı XY cinsel gelişim bozukluğu, sitokrom P450 oksidoredüktaz eksikliği ve konjenital hipogonadotropik hipogonadizme bağlı konjenital adrenal hiperplazi

Tedavi

Kadın hastalar, belirsizlik derecesine bağlı olarak genital organların cerrahi modifikasyonu için adaydır ve yumurtalık kistleri için izlenmelidir. Ergenlik üzerine, östrojen ile günlük tedavi uygulanmalıdır (haftada iki kez 0.625 mg / güne çıkar) ve progesteron benzeri hormon ve aylık gonadotropin salgılatıcı hormon antagonistlerinin tedavisi ile desteklenebilir. Yetişkin erkekler tanı üzerine derhal tedavi edilmelidir: iskelet olgunlaşmasını tamamlamak için 6-9 ay boyunca 50 ug’a kadar estradiol (40 pg / ml’de serum estradiol) günlük transdermal uygulama. Epifiz kapanması üzerine, estradiol replasmanı günde 25 ug’ye azaltılabilir. Hipoklorik diyet, kalsiyum, D vitamini ve fiziksel aktivite ile tamamlanmalıdır. Dislipidemi, glikoz intoleransı veya insülin direnci semptomatik olarak tedavi edilmelidir.

Yaşam boyu hormon replasman tedavisi zorunludur. Geç tanı alan erkek hastalarda, iskelet kusurları başarılı hormonal tedaviden sonra bile kalır ve cerrahi düzeltme gerektirebilir. Ayrıca, yağlanma ve doğurganlık kusurları östradiol tedavisi ile hafifletilmez.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • Östrojen sentetaz eksikliği
  • Plasenta aromataz eksikliği
  • 46, XX plasenta aromataz eksikliğine bağlı cinsel gelişim bozukluğu (DSD)

Kaynak